Стелажі бв - продати не можна, а використати.

Під час будівництва нового або розширення існуючого складу, ціна стелажних систем завжди стає одним з головних критеріїв. Багато споживачів замислюється над тим, яким чином можна знизити витрати і як варіант розглядають купівлю стелажів б/в. Стелажне обладнання, яке за роки проявило себе як надійне і зручне у використанні, також приваблює своєю ціною, яка на чверть, третину, а то й на половину нижча за вартість нової продукції. Проте на цьому позитивні сторони вживаних стелажів закінчуються.


Покупку б/в стелажів можна порівняти з придбанням б/в автомобіля: ніколи не знаєш, у якому технічному стані він знаходиться і що ховається під товщею фарби, нанесеної попереднім власником перед продажем. Наприклад, металеві опори стелажа можуть бути пошкоджені корозією, внаслідок чого економія коштів може призвести до додаткових витрат. Перш ніж зважитись на купівлю вживаного обладнання, спробуйте відповісти собі на наступні питання: 

  • Як дізнатися, скільки років б/в стелажі експлуатувалися насправді ? 
  • Чи дотримувалися вимоги щодо експлуатації ? 
  • Чи немає прихованих пошкоджень елементів конструкції ? 
  • У який момент «втомлений» метал не витримає навантажень та хто за це відповідатиме ? 


Складський стелаж – дуже складний інженерний продукт. При виготовлені стелажних систем враховується велика кількість важливих факторів, від яких залежить надійність та зручність експлуатації системи. Обстежуються характеристики складського приміщення (площа, висота, мережа колон), аналізується структура товарних потоків. Виходячи з ваги та габаритів вантажу, підбираються елементи, які відповідають за несучу здатність системи. Як наслідок, складський простір використовується максимально ефективно. При цьому покупець отримує професійну консультацію, гарантію та можливість ефективної допоставки елементів у разі необхідності. Замовник точно знає, за що він платить. А придбання стелажів б/в відбувається зовсім іншим чином. 

Ціна складських стелажів б/в часто не залежить від їх якості. Під час купівлі зазвичай вибирають стелажі палетні, які приблизно підходять за розмірами до складського приміщення. Але за відсутності професійної оцінки складський простір практично завжди використовується неефективно. Несуча здатність б/в конструкцій може виявитися занадто низькою для Вашого вантажу або, навпаки, ви переплатите за надмірну. Проходи між стелажами можуть виявитися занадто вузькими чи широкими, що у будь-якому випадку вплине на комфорт та ефективність роботи. Також після монтажу конструкцій б/в деякі ділянки складу можуть виявитися взагалі непридатними для зберігання товарів. Як і будь-який продукт, стелаж має свій термін придатності. Він залежить не тільки від виробника, але і від інтенсивності експлуатації попереднім власником. Цілком можливо, що стелаж палетний довгий час працював на максимальній несучій здатності та на момент продажу деякі елементи встигли деформуватися. До того ж, не варто забувати про людський фактор. Практично на кожному складі трапляються пошкодження стелажів вантажною технікою. Такі пошкодження не завжди можливо виявити неозброєним оком. Оскільки складські стелажі б/в є об’єктом підвищеної небезпеки, їх руйнування може призвести не тільки до втрати товарів, але й становити загрозу для життя обслуговуючого персоналу. Деякі підприємства у Києві, Львові та інших містах купівлю таких стелажів доповнювали заміною частини елементів на нові. Внаслідок цього, економія була досить сумнівною. Кожен елемент стелажу піддається зношуванню протягом усього терміну використання. Багато руйнувань металоконструкцій та аварій часто пояснюються «втомою металу», через яку він втрачає свої початкові властивості, не проявляючи це зовні. Деякі випадки вже стали прикладом цього явища. Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС одна з них. Ця індустріальна катастрофа сталася 17 серпня 2009 року через руйнування шпильок кріплення кришки турбіни гідроагрегату внаслідок додаткових динамічних навантажень при пошкоджених вузлів кріплення, викликаних втомою металу. Також варто згадати катастрофу «Затоплення Бостону патокою», яка сталася 15 січня 1919 року. Через втому металу вибухнув гігантський резервуар із цукромісною рідиною, внаслідок чого 8700 м3 патоки пронеслося вулицями зі швидкістю 60 км/г. Втома металу та корозія також неодноразово спричиняли падіння літаків, у тому числі і в Україні. Падіння стелажних систем містить у собі меншу небезпеку, проте при використанні б/в стелажів ризик все ж існує. Перш за все, це стосується високих стелажів для піддонів, які піддаються багатотонним навантаженням. Чим довше це відбувається, тим нижча їх міцність. Тому використовувати стелажі палетні б/в не рекомендовано, а оцінювати ризик за кількістю відомих випадків руйнування стелажів не варто, оскільки підприємства ніколи їх не афішують. 

Складські стелажі володіють такими основними перевагами: надійність, стійкість, безпека експлуатації, можливість працювати без затримок. З перерахованих переваг стелажі б/в не гарантують жодного. Звісно, купити вживані стелажі можна і вдало, якщо конструкція експлуатувалася з дотриманням всіх вимог техніки безпеки протягом прийнятного терміну. Проте купівля «кота у мішку» ще нікому не додала душевного спокою. 

Прагнення до економії коштів притаманне кожній людині. Але купівля складських стелажних систем – це не витрати, а інвестиція. І щоб вона принесла прибуток, до покупки складського обладнання варто поставитися з усією серйозністю.