Стелажне зберігання на складі, концепти для наповнення стелажних систем

Стелажне зберігання на складі, концепти для наповнення стелажних систем

Стелажне зберігання на складі є одним із ключових аспектів ефективної організації простору та управління запасами. Стелажні системи розробляються для зберігання різних товарів і вантажів, забезпечуючи зручний доступ до них і оптимальне використання доступного місця.

Однак, щоб максимально використовувати стелажні системи, необхідно розробити ефективні концепти для наповнення цих систем. Концепти, або стратегії, визначають, які товари і яким чином будуть розміщені на стелажах. При цьому враховуються їхні характеристики, а також вимоги до складської логістики.

Розробка ефективних концептів для наповнення стелажних систем вимагає ретельного аналізу та планування, а також урахування специфічних потреб кожного складу та його товарного асортименту. Далі розглянемо деякі з основних концептів для наповнення стелажних систем та їх застосування на практиці.

Принцип LIFO

LIFO (Last-In, First-Out) - це принцип наповнення складських стелажів, за якого остання вкладена на складі одиниця товару буде першою, вийнятою зі стелажа. 

Принцип LIFO може використовуватися в різних стелажних системах, таких як палетні стелажі, консольні стелажі, мобільні стелажі тощо. Він може бути корисним у випадку, коли товари мають обмежений термін придатності, і останні поставки мають продаватися швидше, ніж попередні.

Наприклад, якщо на склад надійшла нова партія продуктів, які мають бути продані першочергово, то вони будуть поміщені на вершину стелажа, а старі товари залишаться внизу. При викладенні товарів на полиці в LIFO стелажах необхідно стежити за тим, щоб нові партії товарів не закривали доступ до старих, оскільки це може ускладнити їхнє вилучення зі стелажа.

Принцип LIFO може бути ефективнішим з погляду управління запасами та інвентаризації, оскільки він дає змогу швидше продавати нові товари й уникнути старіння старих. Однак він також може призвести до того, що старі товари можуть залишатися на складі довше, що може призвести до їхнього старіння або втрати якості.

 

Застосування принципу LIFO в стелажних системах

 

Drive-In - система, за якої палети завантажуються в стелаж за допомогою транспортного засобу і витягуються у зворотному порядку, ґрунтуючись на принципі LIFO.

Принцип Drive-In широко застосовується для зберігання товарів із тривалим або необмеженим терміном зберігання і для великих партій однотипних товарів. Він дає змогу максимально використовувати доступний простір складу.

Система Drive-In найчастіше реалізується в глибинних (набивних) стелажах.

 

Принцип FIFO

FIFO (First-In, First-Out) - перший прийшов - перший пішов. Згідно з принципом FIFO, першими мають бути відвантажені товари, які були на складі раніше за інші. 

Застосування принципу FIFO дає змогу підтримувати правильну ротацію запасів і забезпечувати більш ефективне управління складськими запасами. Ця система широко використовується на складах харчових продуктів або продуктів з обмеженим терміном придатності. 

Принцип FIFO найчастіше використовують у таких стелажних системах як фронтальні, гравітаційні та набивні стелажі.

Застосування принципу FIFO має кілька переваг. По-перше, він допомагає запобігти скупченню товарів на складі, оскільки старі товари будуть відвантажуватися першими. По-друге, FIFO знижує ризик старіння товарів, оскільки новіші товари залишаються на складі і відвантажуються пізніше. Він сприяє ефективній ротації товарів, мінімізації втрат і поліпшенню загальної ефективності складської логістики.

 

Застосування принципу FIFO в стелажних системах   

Drive-Through - система, схожа на Drive-In, але дає змогу в'їжджати в стелаж із двох боків.

Принцип Drive-Through особливо корисний у випадках, коли потрібен оперативний доступ до товарів і під час застосування принципу FIFO (First In, First Out). Порівняно з принципом Drive-In, де останній товар, що надійшов на склад, буде першим витягнутим, принцип Drive-Through дає змогу дотримуватися порядку FIFO. Товари, що надійшли раніше, розташовуються на одній стороні стелажного ряду, тоді як новіші товари розміщуються на іншій стороні. 

Система Drive-Through реалізується в глибинних (набивних) стелажах.

 

Принцип FEFO

FEFO (First Expired, First Out) - принцип управління запасами, який визначає порядок використання товарів на основі їхнього терміну придатності. Згідно з цим принципом, першими мають бути використані або продані товари, у яких термін придатності спливає раніше за все.

Застосування принципу FEFO особливо важливе для товарів, які мають обмежений термін придатності або схильні до погіршення якості з плином часу, таких як продукти харчування, лікарські препарати або хімічні речовини. Правильне дотримання принципу FEFO дає змогу запобігти простроченню товарів, зменшити ризик втрати вартості та забезпечити безпеку і якість товарів для споживачів. Найчастіше при використанні принципу FEFO використовують гравітаційні стелажі. 

Принцип LEFO 

 

Принцип LEFO (Last Expired, First Out) - це принцип управління запасами, який визначає порядок використання товарів на основі їхнього терміну придатності. На відміну від принципу FEFO, принцип LEFO передбачає використання або продаж товарів, у яких термін придатності закінчується останнім.

Інші види складських систем зберігання

 

  • Система Push-Back - система, за якої палети поміщаються одна на одну, і коли верхня палета видаляється, наступна палета падає на своє місце.

 

  • Dynamic LIFO - динамічний LIFO, за якого стелажні блоки зсуваються один до одного, щоб звільнити доступ до останньої одиниці товару.

 

  • FILO (First-In, Last-Out): це принцип заповнення стелажа, за якого останні палети, що були додані в систему зберігання, будуть першими вибрані для вилучення під час відвантаження товарів. Таким чином, старіші товари зберігаються в глибині стелажа, а новіші розташовуються ближче до передньої частини.

 

  • SHEF (Simultaneous Height and Expiry First): це комбінація двох принципів: FIFO і контролю за терміном придатності товарів. Товари з більш коротким терміном придатності розміщуються ближче до передньої частини стелажа, а товари з більш тривалим терміном придатності розміщуються в глибині. При відвантаженні товарів зі стелажа, витягуються перші доступні палети в порядку їхнього терміну придатності.

 

  • BEFE (Best-Expiry, First-Out): це принцип заповнення стелажа, за якого вибирають товари з найближчим до закінчення терміном придатності для відвантаження першими. Товари розміщуються в порядку убування їхнього терміну придатності, починаючи від передньої частини стелажа.

 

  • TEFO (Time-Expiry, First-Out): це принцип, за якого товари витягують з урахуванням їхнього терміну придатності та часу зберігання в стелажі. Більш старі товари витягуються для відвантаження першими.

 

  • E/F (Expiry/First-In, First-Out): це комбінація двох принципів: FIFO і контролю за терміном придатності товарів. При використанні цього принципу, старі товари витягуються зі стелажа для відвантаження першими, за умови, що їхній термін придатності ще не закінчився. Якщо термін придатності закінчився, витягується перший доступний товар з передньої частини стелажа.

Коли справа доходить до наповнення стелажних систем на складі, існують різні концепції і стратегії, які можуть бути використані для ефективного управління запасами та оптимізації простору. Для ефективного управління складом варто дотримуватися правил складування вантажів на складі, враховувати особливості товарів та їхні характеристики. Також важливо дотримуватися розміщення товарів на складі з урахуванням принципів логістики, щоб забезпечувати швидкі вантажно-розвантажувальні роботи. Види складських систем і вибір стелажних систем залежатимуть від цих факторів.

 

Фахівці ІМВО можуть провести підбір і необхідні розрахунки для організації та встановлення стелажів. Компанія пропонує найкраще рішення виходячи з індивідуальних характеристик складу, вимог і особливостей товарів.